Çay, Çilek, Bitter Çikolata ve Elmanın Daha Uzun Bir Ömür Sağlıyor! 
0

Çay, Çilek, Bitter Çikolata ve Elmanın Daha Uzun Bir Ömür Sağlıyor!

Yeni bir araştırma, çay, çilek, bitter çikolata ve elma gibi flavonoidler açısından zengin çeşitli yiyecekler tüketenlerin ciddi sağlık sorunları geliştirme risklerini azaltabileceğini ve daha uzun yaşama potansiyeline sahip olabileceğini buldu. Çalışmaya Queen’s University Belfast, Edith Cowan University Perth (ECU) ve Medical University of Vienna ve Universitat Wien’den bir araştırmacı ekibi liderlik etti.

Bulgular, diyetinizdeki flavonoid çeşitliliğini artırmanın tip 2 diyabet, kardiyovasküler hastalık (KVD), kanser ve nörolojik hastalık gibi sağlık sorunlarının gelişmesini önlemeye yardımcı olabileceğini ortaya koyuyor.

Flavonoidler çay, yaban mersini, çilek, portakal, elma, üzüm ve hatta kırmızı şarap ve bitter çikolata gibi bitkisel besinlerde bulunur.

Nature Food’da yayınlanan çalışmada, 40 ila 70 yaş aralığındaki 120.000’den fazla katılımcı on yıldan uzun süre boyunca izlendi. Bu, yalnızca yüksek miktarda tüketmenin ötesinde, geniş yelpazede flavonoid tüketmenin bir faydası olduğunu öne süren türünün ilk çalışmasıdır.

Queen’s Üniversitesi Sürdürülebilir Gıda Sistemleri Eş Merkezi ve Küresel Gıda Güvenliği Enstitüsü’nden, çalışmanın eş başkanı Profesör Aedín Cassidy şunları söyledi: “Birçok yiyecek ve içecekte doğal olarak bulunan güçlü biyoaktif maddeler olan diyet flavonoidlerinin daha yüksek oranda tüketilmesinin kalp hastalığı, tip 2 diyabet ve Parkinson gibi nörolojik rahatsızlıkların gelişme riskini azaltabileceğini bir süredir biliyorduk. “Ayrıca laboratuvar verilerinden ve klinik çalışmalardan farklı flavonoidlerin farklı şekillerde çalıştığını, bazılarının kan basıncını iyileştirdiğini, bazılarının kolesterol seviyelerine yardımcı olduğunu ve iltihabı azalttığını biliyoruz. Bu çalışma önemlidir çünkü sonuçlar, daha yüksek miktarda ve daha geniş çeşitlilikte tüketmenin, tek bir kaynaktan daha fazla sağlıksızlığa yol açma potansiyeline sahip olduğunu göstermektedir.”

ECU Araştırma Görevlisi, çalışmanın ilk yazarı ve eş lideri Dr. Benjamin Parmenter, flavonoid açısından zengin bir diyetin sağlık için iyi olduğunu ilk keşfeden kişi oldu. “Günde yaklaşık 500 mg flavonoid alımı, her nedene bağlı ölüm riskinin %16 daha düşük olması ve ayrıca CVD, tip 2 diyabet ve solunum yolu hastalığı riskinin yaklaşık %10 daha düşük olmasıyla ilişkilendirildi. Bu, yaklaşık olarak iki fincan çayda tüketeceğiniz flavonoid miktarına eşittir.

Dr. Parmenter; “Ancak, en geniş flavonoid çeşitliliğini tüketenlerin, aynı toplam miktarı tüketseler bile, bu hastalıklara yakalanma riski daha da düşüktü.” diye açıkladı. “Örneğin, sadece çay içmek yerine, alımınızı tamamlamak için çeşitli flavonoid açısından zengin yiyecekler yemek daha iyidir, çünkü farklı flavonoidler farklı yiyeceklerden gelir.”

Viyana Tıp Üniversitesi, Universitat Wien ve Queen’s University Belfast’tan Profesör Tilman Kuhn da ortak baş yazarlardan biriydi. “Flavonoid alımının çeşitliliğinin önemi şimdiye kadar hiç araştırılmamıştı, bu nedenle çalışmamız çok önemli çünkü bulgular renkli yiyecekler yemenin sağlıklı kalmak için paha biçilmez olduğu yönündeki popüler iddialarla örtüşüyor. Flavonoidler açısından zengin olanlar da dahil olmak üzere çeşitli renklerde meyve ve sebze yemek, daha sağlıklı bir yaşam tarzını sürdürmek için ihtiyaç duyduğunuz vitaminleri ve besinleri alma olasılığınızı artırır.” dedi.

Flavonoidler için ilk kılavuz yakın zamanda yayınlandı ve sağlığı korumak için flavonoid tüketimini artırmayı önerdi. Dr. Parmenter, “Çalışmamız, optimum fayda için bu bileşiklerin alımının çeşitliliğini artırmayı da önermemiz gerekebileceğine dair ilk kanıtı sağlıyor.” dedi.

Profesör Aedin Cassidy,Sonuçlar, daha fazla çay içmek ve daha fazla çilek ve elma yemek gibi basit ve uygulanabilir diyet değişikliklerinin, flavonoid açısından zengin gıdaların çeşitliliğini ve alımını artırmaya yardımcı olabileceğini ve uzun vadede sağlığı iyileştirebileceğini öne süren net bir halk sağlığı mesajı sunuyor.” dedi.

 

Kaynak: Nature Food -2025

İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir