1. Anasayfa
  2. Bilim

Dünya’nın Yörüngesinden Çıkma ihtimali Nedir?

Dünya’nın Yörüngesinden Çıkma ihtimali Nedir?
0

Dünya’nın Yörüngesinden Çıkma ihtimali Nedir?

Dünya böyle mi sona erecek? Bilim insanları, Dünya’nın geçen bir yıldız tarafından yörüngesinden çıkarılabileceği ve insanların donarak ölebilme ihtimali için araştırmalar yaptı.

Gezegen Bilimi Enstitüsü ve Bordeaux Üniversitesi’nden araştırmacılar, yeni bir çalışmada, Dünya’nın geçen bir yıldız tarafından yörüngesinden çıkarılabileceğini ve bizi sıcak tutacak güneşimiz olmadan, insanlar da dahil olmak üzere tüm canlılar donarak ölebilir öngörüsünde bulunuyorlar.

Neyse ki bunun gerçekleşme ihtimali çok düşük. 

Ekip, önümüzdeki 5 milyar yıl içerisinde Dünya’nın geçen bir yıldız tarafından yörüngesinden çıkarılma ihtimalinin 500’de bir olduğunu söylüyor. Çalışmalarında, ‘Mars’ın çarpışma veya fırlatma yoluyla kaybolma ihtimalinin %0,3,  Dünya’nın bir gezegen çarpışmasına karışması veya fırlatılması ihtimalinin ise %0,2 olduğunu bulduk‘ ifadelerini kullandı.

Onlarca yıldır bilim insanları Dünya’nın nasıl sona erebileceğini düşünüyor. Gezen bir kara delik, dev bir asteroit çarpması ve nükleer savaş, hepsi de yıkıcı felaketlere yol açabilir. Nathan Kaib ve Sean Reynold, ArXiv‘de yayımlanan yeni çalışmalarında, geçici yıldızların suçlanıp suçlanamayacağını anlamaya çalıştılar.  İkili, ‘Güneş gezegenlerinin uzun vadeli dinamik geleceği büyük bir ayrıntıyla simüle edildi ve istatistiksel olarak analiz edildi’ açıklamasını yaptı. ‘Ancak daha önceki çalışmaların çoğu, Güneş Sistemi’ni tamamen izole olarak ele alıyor ve alan yıldız geçişlerinin potansiyel etkisini göz ardı ediyor.’

Yıldızlar için verilen bilgi ise, araştırmacılar en tehlikeli olanların Güneş’e Dünya’nın uzaklığından 100 kat daha uzakta olanlar olduğunu öngörüyor. Simülasyonlara göre, önümüzdeki 5 milyar yıl içerisinde böyle yakın bir karşılaşmanın gerçekleşme ihtimali %5 civarında. 

Özetle; Araştırmacılar, geçen yıldızlar önümüzdeki 5 milyar yıl boyunca gezegenlerin ve Plüton’un istikrarını ve dev gezegenlerin seküler mimarisini değiştirebilir’ sonucuna vardılar.

‘Güneş sisteminin dinamik geleceği üzerindeki önemleri büyük ölçüde bu zaman aralığındaki en güçlü yıldız geçişinin gücüne bağlıdır ve bu da büyüklük sırasına göre belirsizdir.

‘Güneş’in gelecekteki güçlü yıldız karşılaşmalarındaki bu belirsizlik, gelecekteki seküler evrim ve gezegensel istikrarsızlıkların yelpazesinin, güneş sistemi evriminin izole edilmiş modellerinin ima ettiğinden daha geniş olduğu anlamına geliyor.’

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir