Hepimizin bildiği gibi, bilgisayar alırken veya Windows işletim sistemi yüklerken iki farklı lisans tipiyle karşılaşabiliriz: OEM ve Retail. Ancak çoğu zaman bu terimler kafa karıştırıcı olabilir. Hadi, biraz daha açıklayıcı bir şekilde bakalım.
OEM Lisans Nedir?
OEM açılımı Original Equipment Manufacturer yani Türkçesiyle Orijinal Ekipman Üreticisi’dir. Bu lisans türü genellikle bilgisayar üreticileri tarafından kullanılır. Yani, bir bilgisayar satın aldığınızda, işletim sistemi bu tip bir lisansla geliyorsa, o bilgisayarın özel bir donanım için üretildiği anlamına gelir. OEM lisansı, yalnızca o bilgisayar ile kullanılabilir. Eğer bilgisayarınız bozulur ve yeni bir sisteme geçmek isterseniz, OEM lisansı yeni bilgisayara taşınamaz.
Bu tip lisans genellikle daha ucuzdur, ancak esneklik açısından bazı sınırlamaları vardır. Özetle OEM lisansı, sistemle bir bütün olarak gelir ve taşınabilirlik açısından bazı kısıtlamalar getirir. Eğer Windows 10 orjinal yapma işlemi yapıyorsanız ve lisansınız OEM ise sadece o bilgisayarda geçerli olur.
Retail Lisans Nedir?
Retail lisansı ise bir bilgisayar veya işletim sistemi bağımsız olarak satılır. Yani bu lisansı alarak Windows işletim sistemini farklı bilgisayarlar arasında taşıyabilirsiniz. Örneğin, bir bilgisayarınızda kullanmaya başladığınız bir Retail lisansı, bilgisayarınızın arızalanması durumunda yeni bir bilgisayara geçirebilirsiniz. Buda size daha fazla esneklik sağlar.
Retail lisansı genellikle daha pahalıdır çünkü taşınabilirlik sağlar. Bu tip lisanslarda daha fazla özgürlük bulunur. Retail ne demek yada Retail key nedir? diye soracak olursanız bu anahtar Retail lisansını etkinleştirmek için kullanılır. Yani Retail lisansı alırken size verilen anahtar, işletim sisteminizi etkinleştirmek için kullanılır.
OEM ve Retail Lisans Arasındaki Farklar
- Taşınabilirlik: OEM lisansı, yalnızca ilk kurulum yapılan cihazda kullanılabilir. Ancak Retail lisansı, bilgisayar değiştirseniz bile yeni bilgisayarınızda kullanılabilir.
- Fiyat: OEM lisansları genellikle daha ucuzdur. Retail lisansları ise daha pahalı olabilir ancak daha fazla esneklik sunar.
- Destek: Retail lisansında, Microsoft’tan bireysel destek alabilirsiniz. OEM lisansında ise destek, lisansı satan firma tarafından sağlanır.
OEM Key ve Windows OEM Key Nedir?
OEM key bu tür lisanslar için verilen özel anahtarlardır. Bu anahtar Windows işletim sisteminizi etkinleştirmenize yardımcı olur. win 10 oem key, OEM key nedir? diye sorarsanız bu, o lisans için size verilen benzersiz anahtardır. Windows OEM key ise Windows işletim sisteminin OEM lisansı ile etkinleştirildiğini belirten anahtardır.
OEM Lisansını Kullanmak Ne Kadar Mantıklı?
Eğer bir bilgisayar alırken çok fazla para harcamak istemiyorsanız OEM lisansı iyi bir seçenek olabilir. Ancak sisteminizin gelecekte değişebileceğini düşünüyorsanız Retail lisansını tercih etmek daha mantıklı olacaktır. Çünkü Retail lisansı sayesinde yeni bir bilgisayar alırsanız lisansınızı da yeni bilgisayarınıza taşıyabilirsiniz.
Kısacası OEM lisansı ve Retail lisansı arasındaki farklar tamamen kullanıcının ihtiyacına göre şekillenir. OEM lisansı daha uygun fiyatlı olabilir fakat taşınabilirlik konusunda sınırlıdır. Retail lisansı ise daha pahalı olabilir ancak size esneklik sağlar ve birden fazla bilgisayara taşıma imkanı tanır.