1. Anasayfa
  2. Yaşam

NSDR Nedir? Nasıl Uygulanır?

NSDR Nedir? Nasıl Uygulanır?
0

NSDR Nedir? Nasıl Uygulanır?

NSDR (Non-Sleep Deep Restoration) veya Türkçesiyle “Uyku Dışı Derin Restorasyon”, uykuya dalmadan yapılan derin dinlenme ve rahatlama tekniklerini ifade eden bir kavramdır. Bu yöntem, Dr. Andrew Huberman tarafından özellikle modern yaşamın getirdiği stres ve yoğunluk nedeniyle zihinsel ve fiziksel yorgunlukla başa çıkmak için geliştirilmiştir.

Dr Andrew Huberman, Stanford Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde nörobiyoloji, psikiyatri ve davranış bilimleri alanında uzmanlaşmış bir nörobilimci ve kadrolu profesördür.

Sinirsel esneklik, görme ve solunum ile insan performansı arasındaki bağlantı üzerine çığır açan araştırmalarıyla tanınır Stanford Üniversitesi’ndeki Huberman Laboratuvarı’nın kurucusu, beyin fonksiyonu, rejenerasyon ve stres düzenlemesi üzerine çalışmalar yürütüyor.

Peki NSDR Nedir?

NSDR, nefes egzersizleri, meditasyon, hafif esneme hareketleri ve zihinsel odaklanma teknikleri gibi yöntemlerin birleşimiyle gerçekleştirilir. Amaç, bireyin derin bir rahatlama durumuna ulaşmasını sağlarken, aynı zamanda zihinsel açıklık ve yaratıcılık kapasitesini artırmaktır.

NSDR’nin Yararları

  • Zihinsel Yenilenme: NSDR seansları, zihnin yeniden organize olmasına ve enerji depolamasına olanak tanır. Ve bu durum, odaklanmayı ve konsantrasyonu artırır.
  • Stres Azaltma: Gerekli nefes teknikleri ve meditasyon pratiği, stres hormonlarının seviyesini düşürerek bedenin rahatlamasını sağ
  • Yaratıcılığı Artırma: Zihnin dinlenmesi, yaratıcılığın artmasına ve yeni fikirlerin ortaya çıkmasına zemin hazı
  • Fiziksel İyileşme: Derin dinlenme, bedenin kendini onarmasına yardımcı olur ve fiziksel sağlığı iyileş
  • Uyku Kalitesini Artırma: NSDR, uyku kalitesini artırarak, daha derin ve dinlendirici bir uyku sağlama potansiyeline sahiptir.

NSDR Nasıl Uygulanır?

NSDR uygulamak için şu adımları takip edebilirsiniz:

  • Sessiz bir yer bulun ve rahat bir pozisyonda oturun veya yatın.
  • Derin nefes alıp vererek bedeninizi gevşetin. Nefesinizi sayarak veya belli bir süre boyunca tutarak konsantrasyonu artırabilirsiniz.
  • Zihninizi boşaltmaya çalışın ve düşüncelerinizi gözlemleyin. Dikkatinizi nefesinize veya başka bir nesneye odaklayarak zihinsel rahatlama yaratın.
  • Vücudunuzu nazikçe esneterek, kaslarınızı rahatlatın ve kan dolaşımını artırın.
  • Uygulamanızın süresini belirleyin. Dr Huberman’a göre NSDR pratiğini günde sadece 10-20 dakika yapmak bile tüm faydalarından yararlanmaya yeterli geliyor.

 

 

  • NSDR Uygulamasında Neler Olur ?

Theta beyin dalgaları genellikle hafif uyku veya meditasyon sırasında görülüyor. Bu beyin dalgaları yaratıcılığın ve problem çözme becerisinin arttırılmasına yardımcı oluyor. Delta ise derin uyku sırasında fiziksel ve zihinsel iyileşmeyi tetikliyor. NSDR yöntemi beden ve zihinde aynı anda bu iki beyin dalgasının da yankılanmasını sağlıyor. Bu da aslında beynin yeni sinir yolları kurmasını, kendini yeniden düzenlemesini, değiştirmesini sağlayan nöroplastisiteyi uyandırıyor. Nöroplastisitenin desteklenmesi yeni bilgilerin daha iyi öğrenilmesini, hafızanın güçlenmesini, yaratıcılığın ve problem çözme becerilerinin artmasını sağlıyor.

Yoga Nidra ve NSDR ?

Dr. Huberman’a göre aslında Yoga Nidra ve NSDR aynı zihinsel yöntemlerdir. Batılı dünyanın bu yöntemi Doğu’nun spiritüel öğretisi kanıtlar niteliktedir. Dr.Huberman, Yoga Nidra’nın görselleştirme, beden taraması, nefes farkındalığı ve derin rahatlama uygulaması gibi tüm pratiklerini NSDR çatısı altında toplamıştır. Bu nedenle NSDR yapmak isteyen kişiler ister yoga stüdyolarından ister online platformlardan Yoga Nidra seanslarına da katılabilirler.

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir