1. Anasayfa
  2. Haber

Nestle, İsviçre Ürünlerindeki Tartışmalı Nutri-Score Etiketlerini Kaldıracak

Nestle, İsviçre Ürünlerindeki Tartışmalı Nutri-Score Etiketlerini Kaldıracak
0

Nestle, İsviçre Ürünlerindeki Tartışmalı Nutri-Score Etiketlerini Kaldıracak

Nestle, şirketin yalnızca İsviçre’de sattığı ürünlerden Nutri-Score etiketlerini kaldırmayı planlıyor.

Nutri-Score  bir ürünün besin değerini (içeriklere göre) belirler ve beş renk kodlu harf notu sınıfından birine (A, B, C, D veya E) atar. A puanı alan ürünler en yüksek besin değerine sahiptir; E puanı alanlar ise en düşük besin değerine sahiptir.

Nestle’nin bu kararı, Cailler ve Chokito çikolata markaları, Thomy mayonez, Leisi pasta, Incarom kahve markaları ile Nestea, Henniez ve Romanette içecek markalarını kapsıyor.

2019 yılında besin etiketinin ambalajın ön yüzünde yer almasının benimsenmesinde “öncü” olduğunu iddia eden dünyanın en büyük gıda şirketi, diğer Avrupa ülkelerinde de Nutri-Score’u kullanmaya devam edecek.

Nestle sözcüsü Just Drinks’e yaptığı açıklamada , şirketin bu yazdan itibaren etiketleri “yavaş yavaş” kaldırmaya başlayacağını söyledi.

Şirket, renk kodlu Nutri-Score derecelendirme sisteminin, ABD’li gıda devi General Mills ile kurduğu Cereal Partners Worldwide ortak girişimi kapsamındaki kahvaltılık gevrekler de dahil olmak üzere, AB dışındaki ülkelerdeki tüm markalı ürünlerine uygulandığını doğruladı.

Nestle, 2019 yılında etiketleme sistemini benimsediğinden beri (bu sistem iki yıl önce Fransa’da başlatılmıştı) Nutri-Score kullanımının azaldığını açıkladı.

Bir sözcü, “Ülkede bu besin etiketine olan destek önemli ölçüde azaldı ve bugün Nestle’nin yerel İsviçre markaları, bulundukları ürün kategorilerinde genellikle Nutri-Score’u taşıyan tek markalar” dedi.

“Nutri-Score’un İsviçre’de düşük benimsenmesi, azalan siyasi destekle birleşince, Nutri-Score’un tüketicilerin aynı kategorideki ürünlerin besin değerlerini karşılaştırmasını sağlama temel rolünü artık etkili bir şekilde yerine getiremediği bir durum ortaya çıkıyor.”

Nutri-Score, ürünlerin besin değerlerini A’dan E’ye kadar renk kodlu derecelendirmelere göre sıralıyor ve sonunda zorunlu hale geleceği umut edilmesine rağmen AB’de gönüllü bir etiketleme sistemi olmaya devam ediyor.

Ancak 2023 yılında ürünlerin puanlanmasında kullanılan algoritmalarda yapılan değişiklik, bazı SKU’ların olumsuz olarak değerlendirilen kategorilere girmesiyle tartışma yarattı.

Tartışmalar sürerken Danone, geçen yıl Avrupa’da satılan süt ve bitki bazlı içeceklerinden Nutri-Score etiketlerini kaldırma kararı aldı ve yeni algoritmayı gerekçe gösterdi.

Nestle’nin açıklamaları ise;

  • “Haziran 2024’te tüketicilerin daha besleyici seçimler yapmasını desteklemek için yeni Nutri-Score algoritmasını onaylama kararımızı duyurduk.
  • “Artık Nutri-Score’u resmi olarak destekleyen ülkelerin belirlediği iki yıllık geçiş süreciyle uyumlu olarak, kapsam dahilindeki ürünlerimizde yeni algoritmayı uygulamaya odaklandık.
  • “Bu karar İsviçre pazarına özgüdür ve Nestle’nin diğer Avrupa ülkelerinde Nutri-Score’a verdiği desteği etkilemez.
  • Nestle, hükümetlerin bu besin etiketlemesine olumlu baktığı diğer Avrupa ülkelerinde Nutri-Score’u desteklemeye ve uygulamaya devam ediyor.”

Gönüllülük sistemini benimseyen diğer AB ülkeleri arasında Fransa, Belçika, İspanya, Almanya, Lüksemburg ve Hollanda yer alıyor.

Portekiz , hükümet değişikliğinin ardından geçen yıl Nutri-Score’un “kafa karıştırıcı sınıflandırmalara” yol açabileceğini iddia ederek etiketleri uygulamaktan vazgeçmişti.

Benzer şekilde İtalya, 2022’de etiketleme kriterlerinin yanıltıcı olarak yorumlanabileceği sonucuna vardı . Ülkenin rekabet kurumu o dönemde Nutri-Score’un “evrensel olarak tanınmayan ve paylaşılmayan bir algoritma ve bilimsel değerlendirmeler temelinde geliştirildiğini” söyledi.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir