1. Anasayfa
  2. Yaşam

Sağlıklı ve Mutlu İlişkilerin Kanıtlanmış 5 Temel Sırrı

Sağlıklı ve Mutlu İlişkilerin Kanıtlanmış 5 Temel Sırrı
0

Sağlıklı ve Mutlu İlişkilerin Kanıtlanmış 5 Temel Sırrı

İlişkiler, hayatımızın en önemli ve karmaşık parçalarından biridir. İster romantik, ister arkadaşlık, ister aile ilişkileri olsun, sağlıklı ve uzun süreli bağlar kurmak emek, anlayış ve karşılıklı saygı gerektirir. Peki, mutlu, sağlıklı ve dengeli ilişkiler kurabiliyor muyuz? Kurduk diyelim! Bu ilişkiler sürdürülebilir oluyor mu? Bilimsel araştırmalar ve uzman görüşlerine göre sağlıklı ilişki kurmanın kanıtlanmış 5 temel kuralı; Etkili iletişim, Güven, Kişisel Alan ve Bireysellik, Problem Çözme Becerisi, Minnettarlık ve Küçük Sürprizler olarak tespit edilmiş.

 

  • Etkili İletişim: “Konuşmak Çözümün Yarısıdır”

İlişkilerde yaşanan sorunların çoğu, iletişim eksikliğinden kaynaklanıyor. Karşımızdakini yargılamadan dinleyebiliyor muyuz? Duygularımızı açık ve net ifade edebiliyor muyuz? Ve “ben dili” kullanabiliyor muyuz? Burada ben dilinden kastım “Sen Beni Üzüyorsun” demek yerine “Ben Üzüldüm” şeklinde kendi içimizdeki duyguyu dile getirebiliyor muyuz?

Bence burada yapılacak ilk şey karşımızdaki kişiden önce kendimizle açık ve etkin iletişimde olmamız. Neden karşımızdakini yargılarız? Kendimizi yargıladığımız için. Neden bazı şeyleri açık ve net ifade edemeyiz? Kendimize açık ve net olamadığımız için. Neden “Sen Beni Üzüyorsun”  demek yerine “Ben Üzüldüm” diyemeyiz? Yapılan eylemin içimizde bir yerde egomuza zarar verdiğini kabul etmediğimiz için.

İlişkilerimizi sağlıklı ve sürdürülebilir yapan, iletişimde olduğumuz kişinin söylediğinin bize ne anlattığını ve ne hissettirdiğini şeffaf bir şekilde dile getirerek, karşımızdakini anlamaya ve anlaşılmaya zaman ve emek harcamamızdır.

Mesela, iletişimimizi sürdürmek ve kuvvetlendirmek istediğimiz biri ile Haftada bir “kalp sohbeti” yapmak. İşi, telefonu bir kenara bırakıp o kişinin nasıl hissettiğini o gün hayata nerden baktığını, duygularını, ihtiyaçlarınızı konuştuğunuzda ve yargısızca sadece açık iletişimde kaldığınızda iletişimin nasıl sürdürülebilir ve her iki taraf için de nasıl keyifli hale geldiğini göreceksiniz.

 

  • Güven: İlişkinin Temel Taşı

Güven bir ilişkinin olmazsa olmazıdır. Sadakat, tutarlılık, saygı, şeffaflık ile güveni oluşturur ve sürdürülmesi için yine sadakat, tutarlılık, saygı, şeffaflık ile güveni besleriz. Hatalar insana özgü olgulardır. Eğer bir ilişkide güven sarsıldıysa, bunu onarmak zaman alır, ancak açık iletişim ve dürüstlük iyileşme sürecini hızlandırır.

Fakat süreç eski güven döngüsüne ulaşamıyorsa ilişkiyi bitirmek her iki taraf içinde daha sağlıklı olacaktır. Çünkü Güven duygusunun kaybolduğu ve tamir edilemediği ilişkilerde devamlılık yıpratıcıdır. Güven sağlıklı bir ilişkinin temel taşıdır. Ve güven olmayan bir ilişki sürdürülebilir değildir.

Burası Önemli! Aşırı kıskançlık veya kontrolcü davranışlar, ilişkiyi zehirler. Güven, karşılıklı özgürlük ve saygıyla büyür.

 

  • Kişisel Alan ve Bireysellik

Sağlıklı bir ilişki, iki tam insanın bir araya gelmesidir, yarımların değil! Partnerimizle zaman geçirmek kadar, kendimize zaman ayırmak, hobilerimizi sürdürmek ve sosyal çevremizi korumak da önemlidir.

İlişkide partnerlerden biri müdahale eden ve baskın bir tavır içindeyse partnerlerden bir diğeri bu müdahale sonrası kendi olma gerçeğini yitirir. İster romantik, ister arkadaşlık, ister aile ilişkileri olsun ilişki içinde kendi olma gerçeğini yitiren bir bireyin mutsuzluğu kaçınılmaz sondur. İlişkilerimiz içinde kendimiz olmak bizi biz yapan yerdir. Ve kendimiz olma gerçeğini kaybetmeden ilişkinin içinde kalabilmek her iki taraf için de muazzam bir paylaşım alanı açar.

Yapmamız gereken “Biz” zamanı kadar “ben” zamanını da ihmal etmemek ve birbirimizin sınırlarına saygı göstermektir.

 

  • Problem Çözme Becerisi

Anlaşmazlıklar kaçınılmazdır; önemli olan nasıl çözdüğümüzdür.

✅ Sağlıklı çözüm için:

Suçlamak yerine her iki tarafta “Biz bu sorunu nasıl çözebiliriz?” şeklinde konuya yaklaştığında, sorunun yarısı ortadan kalkmış olur. Devamında ise dinlemek ve anlamaya çalışmak ise problem çözmenin önemli adımıdır.

Tartışırken espri yapmak veya mola vermek gerginliği azaltır. Önemli bir diğer konu ise geçmiş hataları sürekli gündeme getirmemektir. Geçmiş geçmiştir ve orada konuşulacak tek konu nasıl ders aldığımızdır.

Buradan çok sevdiğim Türk halk ozanı ve halk müziği şarkıcısı Neşet Ertaş ‘ın sözlerini söylemeden geçemiyorum. “Geçinmeye gönlü olan geçinir, anlaşmak isteyen orta yolu bulur, telafi etmek isteyen eder, önemseyen gösterir. Kısacası ben böyleyim diye bir şey yok, ben sana karşı böyleyim diye bir şey var. Dikenine katlanamadığın gülü incitme, zorluğuna göğüs geremediğin yari sevme. ”  Neşet Ertaş

 

  • Minnettarlık ve Küçük Sürprizler

İlişki Bir Takım Oyunudur. Hiçbir ilişki mükemmel değildir, mükemmel olmak zorunda da değildir. İlişki ancak sevgi, sabır ve çaba ile güçlenir. Uzun vadeli ilişkilerde rutinleşme kaçınılmazdır. Bu rutinleşmeye teslim olmamak ilişkiyi keyifli ve canlı tutmak için küçük jestler yapmak, beklenmedik küçük notlar yazmak, hediyeler almak, birlikte yeni deneyimler yaşamak oldukça önemlidir.

Bir diğer önemli konu ise “Teşekkür ederim” demek! Adam Grant’in bilimsel araştırmasının sonucuna göre takdir edilmek ve bize minnettarlık gösterilmesi kalp ve damar sisteminin strese verdiği tepkileri iyileştirir. Bu çalışmaya göre takdir ve teşekkür aldığımızda hem mental hem fiziksel sağlığımız iyileşir diyebiliriz.

Sağlıklı ve Mutlu ilişkiler“; emekle büyüyen, güvenle kök salan ve sevgiyle meyve veren ilişkilerdir. Hepimize büyük bir keyifle emek verdiğimiz güvenle kök saldığımız ve sevgiyle meyvelerini topladığımız ilişkiler diliyorum.

 

Araştırmalar,

Harvard Üniversitesi (75 yıllık mutluluk çalışması): Sağlıklı ilişkilerin uzun ömür ve mutlulukla doğrudan bağlantısı.

Journal of Marriage and Family (2018): Etkili iletişim ve çatışma çözme becerilerinin ilişki doyumuna etkisi.

 

İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir