İngiltere-AB Gıda Ticaretini, İçecek Ticaretini ve Balıkçılık Haklarını Genişletti
İngiltere-AB Gıda ve İçecek Ticaretini Kolaylaştıracak ve Balıkçılık Haklarını Genişletecek Anlaşmaya Vardı
İngiltere, gıda ve içeceklerin sınır ötesi ticaretini basitleştirmek ve karşılıklı balıkçılık erişimini genişletmek için AB ile bir anlaşma imzaladı.
İngiltere’nin 2020 yılında AB’den ayrılmasından bu yana gıda ve içecek tüccarları, ürünlerini Kanal’dan her iki yöne de ulaştırmak için uzun prosedürlerle karşı karşıya kalıyor.
- İngiltere hükümeti, hayvansal ve bitkisel ürünlerin Manş Denizi‘nden “tekrar serbestçe akacağını” söyledi.
- Sıhhi ve bitki sağlığı önlemleri (SPS) (hastalık, zararlı veya kirleticilere yönelik kontroller) konusunda yeni bir anlaşma; İngiltere ile AB arasında gıda ve içecek ürünlerinin ticaretini kolaylaştıracak ve Londra’nın işletmelere yük getirdiğini, sınırda kamyon kuyruklarına yol açtığını söylediği “kırmızı tip“i azaltacak.
- Hayvansal ve bitkisel ürünlere yönelik bazı rutin kontroller tamamen kaldırılacak ve bu da malların Büyük Britanya ile Kuzey İrlanda arasındakiler de dahil olmak üzere tekrar serbestçe akmasına olanak tanıyacak. İngiltere hükümeti; Bu durumun, nihayetinde gıda fiyatlarını düşürebilir ve süpermarket raflarındaki seçeneği artırabilir” dedi.
- Avrupa Komisyonu, anlaşmanın İngiltere’nin “ilgili AB kurallarına” uymasını gerektireceğini söyledi.
- İngiltere hükümeti, AB‘nin en büyük ticaret ortağı olduğunu ve anlaşmanın, burger ve sosis gibi İngiltere ürünlerinin artık AB’de daha kolay satılabileceği anlamına geldiğini söyledi. İngiltere AB’den ayrıldığından beri ülkenin bloğa ihracatı %21, AB’den ithalatı ise %7 düştü.
- Aston Üniversitesi‘nin Eylül ayında yayınladığı araştırmaya göre , Brexit’in ardından İngiltere’nin ithalat ve ihracatındaki düşüşten en çok etkilenen sektörlerden biri tarım-gıda sektörü oldu .
- Komisyon, müzakerecilerin ayrıca balıkçılık erişimi konusunda da anlaşmaya vardıklarını ve “sulara tam karşılıklı erişim” için 12 yıllık bir uzatma garantisi verdiklerini söyledi.
- Brexit sonrası balıkçılık anlaşmasının 30 Haziran 2026’da sona ermesi planlanıyordu ancak anlaşma şu anda 30 Haziran 2038’e kadar uzatıldı. Von der Leyen şunları ekledi: “Ayrıca balıkçılık konusunda bir anlaşmaya vardık. 2038’e kadar sulara karşılıklı erişimin sağlanması. Bu, uzun vadeli istikrar ve öngörülebilirlik açısından çok önemli.
- İngiltere hükümeti, anlaşmanın “AB gemilerinin İngiliz sularında yakalayabileceği balık miktarında herhangi bir artış olmaksızın, İngiltere’nin balıkçılık erişimini, balıkçılık haklarını ve balıkçılık alanlarını koruduğunu, sektöre istikrar ve kesinlik sağladığını” söyledi.
- Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, anlaşmayı İngiltere ile AB arasındaki “benzersiz ilişkinin” “yeni bir bölümü” olarak nitelendirdi.
- Tarımsal gıda ürünlerine ilişkin anlaşmanın “Manş Denizi’nin her iki yakasındaki çiftçilerimiz, gıda üreticilerimiz ve balıkçılarımız için daha fazla kesinlik ve daha fazla istikrar anlamına geldiğini” söyledi.
- İngiltere endüstri kuruluşu The Food and Drink Federation’ın (FDF) CEO’su Karen Betts şunları söyledi: “AB ile ticaret, İngiltere gıda ve içecek üreticileri için inanılmaz derecede önemlidir. Avrupa bizim en büyük müşterimizdir ve ithal ettiğimiz gıda ve içeceklerin çoğu, malzemelerden bitmiş ürünlere kadar- Avrupa’dan geliyor. Ancak, her iki yöndeki ticaret karmaşık ve zorlu hale geldi.
- “Bugün, yiyecek ve içecekte paylaştığımız yüksek standartları kabul eden çok daha yakın bir İngiltere-AB ticaret ilişkisinin duyurulmasından memnuniyet duyuyoruz. Yüksek kaliteli bir anlaşmanın tüketiciler ve işletmeler için net faydaları olacak.”
- İngiliz Et İşleyicileri Derneği, anlaşmanın “Brexit‘ten sonra bürokratik engeller ve onlarca milyon dolarlık ek maliyetler nedeniyle sona eren tüm ticareti geri getirmeyi vaat ettiğini” söyledi.
Uluslararası ticarette diğer ülkelerin standartlarına uymanın normal olduğunu ekledi. “Yaygın bir yanlış anlaşılma, bir SPS anlaşmasının Britanya’nın ‘kural alıcısı’ olacağı anlamına geleceğidir. Gerçekte, onlara ihracat yapmak istiyorsak ticaret ortaklarımızdan herhangi birinin kurallarına uymalıyız – tıpkı Amerika’nın ürünlerini bize göndermek istiyorsa İngiliz kurallarına uyması gerektiği gibi. Bu, her zaman AB kuralları ve standartlarıyla uyumlu olduğumuz anlamına gelir.”
Ancak İngiltere’nin Ulusal Balıkçı Örgütleri Federasyonu anlaşmadan duyduğu hayal kırıklığını dile getirdi; “Bu, balıkçılık endüstrisinin ve kıyı topluluklarının önümüzdeki on yılda büyümek için sahip olduğu en iyi olasılığı kaybetmesi anlamına geliyor. Hükümetimizin, kıyıdan 12 mil uzaklıktaki karasularımıza İngiliz tekneleri için özel erişimi geri kazanmanın ekonomik, sembolik ve koruma değerini anladığı konusunda haklıydık. Ancak, açıkça, bu tür şeylere Avrupalı meslektaşları kadar değer vermiyorlardı.”
Taze Ürün Konsorsiyumu ise İngiltere hükümetine, anlaşmanın uygulanması için net takvimler belirlemesi ve anlaşma kapsamında olmayan AB dışı ticaret için güvenceler oluşturması çağrısında bulundu.